6 Haziran 2013 Perşembe

HİZMET TESPİTİ DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ



….  İŞ MAHKEMESİ

SAYIN HAKİMLİĞİ’NE


                                                                                                                                        ../../….

DAVACI                              : ………                 (T.C. Kimlik no:                                )
                                             Adres:


DAVALILAR                      :  1-……………………….. 
                                                   Adres:                                  
                                              2- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (…….. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü)
                                                   Adres:     

KONU                       :Davalı şirkette işe başladığım tarih ../../…. olduğu halde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na …/…/…. olarak bildirilmiş ve bu tarihten itibaren prim yatırılmaya başlanmıştır. Sigorta başlangıç tarihinin ../../…. olarak tespiti ile sigorta hizmetlerinden faydalandırılmama karar verilmesi isteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR                :

1-) ....... sigorta sicil numarası ile  ../../…. yılı ile ../../….  yılı arasında davalı ….. Şirketi'nde ….. sıfatı ile çalışmış bulunmaktayım.

2-) Çalışma sürem boyunca işveren tarafından sigortalı yapıldığımı ve sigorta primlerimin ödendiğini bilmekteyim.

3-) Ancak emeklilik işlemleri ile ilgili olarak Sosyal Sigortalar Kurumuna müracaat ettiğimde tarafıma emeklilik süremin henüz dolmadığı bildirilmiştir. Oysaki davalı şirkette işe başlama tarihim olan ../../…. yılı esas alındığında, yasal olarak emeklilik işlemlerim ile ilgili olarak herhangi bir sorun meydana gelmemesi gerekmektedir.

4-) Bu durum şahsımın maddi kayba uğramasına neden olduğu gibi emeklilik işlemlerimin de gecikmesine sebep olmuştur. İleri sürdüğüm iddialar tanık beyanları ile de sabit olacaktır.

5-) SSK ..... Bölge Müdürlüğünün söz konusu yıllara ilişkin çalışmalarımı sigortalık hizmetlerinden sayabilmesi ve sigorta başlangıç tarihinin ../../…. olarak tespiti için bu davanın açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : İş Kanunu ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER   : İş yeri dosyası, sigorta dosyası, bilirkişi incelemesi, tanık beyanları ve ilgili diğer yasal deliller.


SONUÇ :  Açıklanan haklı nedenlerden ötürü;

1-    Şahsım …… ‘nin davalı …………. Şti’nde yukarıda belirtilen tarihler arasında çalıştığının ve sigorta başlangıç tarihinin ../../…. tarihi olarak tespiti ile bu süreler içinde yatırılmayan primlerin davalı tarafından yatırılmasına karar verilmesini,

2-      Söz konusu hizmetlerimin diğer hizmetlerim ile birleştirilmesine karar verilmesini,

3- Yargılama giderlerinin ve diğer tüm masrafların davalılara yükletilmesine karar verilmesini Sayın Mahkemenizden arz ve talep ederim.




   DAVACI
………………………. 

     (İmza)





Anahtar kelimeler:  emeklilik, sigorta primi, hizmet tespiti, dava dilekçesi

10 yorum:

  1. Bu dava şle şlgili o kadar mağdur olan insanlar var ki.örnek dilekçedeki taleplere göre,iş veren durumunda olan davalı sigorta girişini bildirmiş olması davacının şirkette iş yerinde çalışmış olduğunu giriş olarak kabul edilmeli.,Primlere gelince iş yerinden çıkış bildirgesi sigorta kurumuna verildiği tarihe kadar sigortalı iş yerinde fiilen çalışmış olmalı.BENCE

    YanıtlaSil
  2. bu davayı açıpta kazanan varmı acaba 5 yıl içinde açılması gerekiyormuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. 5 yıllık hak düşürücü süre, işverenin, aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi vb. belgelerden en az birini kuruma vermiş olması durumunda ortadan kalkacaktır. Yani 5 yıl dolmuş olsa dahi dava açılabilecektir.

      Sil
    3. 1987 1990 yılları arası için olma ihimali varmı. sene 2018 oldu. Birde işverene cezası varmı.

      Sil
  3. MERHABA 1991 YILINDA ANNEM BİR İŞYERİ AÇMIŞTIR VE BU İŞYERİNİ 2001 YILINA KADAR DEVAM ETTİRMİŞTİR… VERGİ KAYDI BULUNUYOR, ELİNDE BAĞ-KUR A GİRİŞ NUMARASI DİYE BİR DE KAĞIT VAR FAKAT BU KAĞIDA GİDİP KAŞE ATTIRMADIKLARI İÇİN SİGORTA GİRİŞİ OLMAMIŞ.. ŞİMDİ BİZDE BU KONU İLE İLGİLİ DAVA AÇMAK İSTİYORUZ AMA BİR TÜRL ÖRNEK DİLEKÇE ÖRNEĞİ BULAMAMDIM… HANGİ MAHKEMEYE AÇICAM… NE YAZICAMM HİÇBİR FİKRİM YOK… LÜTFEN BİR TANE ÖRNEK GÖNDERİRMİSİNİZ….

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş mahkemesinde dava açmanız gerekir ama .iş yeri numarası alınmış ve giriş aidatı ödenmemiş bu durumda bana göre annenizin dernek kaydı yapılmalı.Vergi kaydınınyapıldıuğı tarih itibarı ile de SGK na müracaatla geriye dönük borçlanma talep etmelisiniz.619 sayılı KHKaranme gereğince vergi kaydına girtiş yapan vergi dairesi suçlu yani kususrludur.619 sayılı yasa gereğince annenizin sigortalı sayılması gerekir.

      Sil
    2. İş mahkemesinde dava açmanız gerekir ama .iş yeri numarası alınmış ve giriş aidatı ödenmemiş bu durumda bana göre annenizin dernek kaydı yapılmalı.Vergi kaydınınyapıldıuğı tarih itibarı ile de SGK na müracaatla geriye dönük borçlanma talep etmelisiniz.619 sayılı KHKaranme gereğince vergi kaydına girtiş yapan vergi dairesi suçlu yani kususrludur.619 sayılı yasa gereğince annenizin sigortalı sayılması gerekir.

      Sil
  4. MERHABA 1991 YILINDA ANNEM BİR İŞYERİ AÇMIŞTIR VE BU İŞYERİNİ 2001 YILINA KADAR DEVAM ETTİRMİŞTİR… VERGİ KAYDI BULUNUYOR, ELİNDE BAĞ-KUR A GİRİŞ NUMARASI DİYE BİR DE KAĞIT VAR FAKAT BU KAĞIDA GİDİP KAŞE ATTIRMADIKLARI İÇİN SİGORTA GİRİŞİ OLMAMIŞ.. ŞİMDİ BİZDE BU KONU İLE İLGİLİ DAVA AÇMAK İSTİYORUZ AMA BİR TÜRL ÖRNEK DİLEKÇE ÖRNEĞİ BULAMAMDIM… HANGİ MAHKEMEYE AÇICAM… NE YAZICAMM HİÇBİR FİKRİM YOK… LÜTFEN BİR TANE ÖRNEK GÖNDERİRMİSİNİZ….

    YanıtlaSil
  5. 1995 yılında orman işletmesinde ağaç temizlenmesinde 4 gün çalıştım bu çalışma karşılında işletmenin resmi defterine imzamı atıp ücretimi aldım bu tarihte yaşım 19 idi ancak bu çalışma karşılında sgk girişim ve pirimim yatmamış bu durumu iş mahkemesine bir günlük hizmet başlangıç tesbit davası açabilirmiyim?Kamuya karşı açılacak bu tür davalarda hak düşürücü süre yine 5 yılmazıdır?sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil